Zdrávej!

Sanaa avautua voidaan käyttää monessa eri tarkoituksessa...Tai no ainakin kahdessa. Ensimäinen on tarve jakaa kokemuksensa ainakin itsensä kanssa jonkin median välityksellä ja toinen yleisemmin käytössä oleva tarkoitus on negatiivisten asioiden kaivelu ja julkituominen. Painotan tässävaiheessa seuraavaa: En avaudu negatiivisessa mielessä, vaan kirjoitelen lähinnä melkein realiaikaista "lessons learned" päiväkirjaa itselleni ja ehkä niille, joita kiinnostaa tätä tarinaa seurata. Enkä oo ees koskaan blogannu aikasemmin, eli menköön kokeilusta tämäkerta.

Mutta palatakseni eiliseen vielä, perille päämäärääni saavuin joskus klo 01:30. En edes muista tarkaa aikaa. Majoituspaikkanani toimii hotelli Kamengrad, joka on Panagyuristhen paras hotelli.... Itse asiassa tämä on kaupungin ainoa hotelli. Arvoa kaksi tähteä, mutta olen kieltämättä enemmän kuin tyytyväinen. Iso sänky, kylpyamme, itse säädettävä ilmastointi, enemmän neliöitä kuin kotona ja oma parveke :) neliövuokrakin on halvempi kuin kalliossa. Huone maksaa 50 levaa yö, mikä on euroissa noin 25.

Kentälle tilattu kuski osasi kaksi sanaa, eikun kolme: Panagyuristhe, Kamengrad ja Hotel. Osasi se hirveästi bulgariaa, mutta minä en osannut sitä ja se ei osannut englantia. Kun sanoin "Thank you for picking me up", se vastasi "Hotel, hotel" kun kysyin, että "How long to the hotel?", se vastasi "Hotel, hotel".. OIkeasti tykkäsin tyypistä, keskustelu pysyi yksinkertaisena koko puolentoistatunnin matkan ajan.

Aamupala oli hyvää. Erilaista kuin muissa hotelleissa jossa olen saanut kunnian majoittua. Täällä aamupala tilataan erikseen ja se joko tuodaan huoneeseen tai sitten nautitaan normaaliin tapaan alakerrassa, josta pitää erikseen mainita etteivät suotta kanna sitä huoneeseen. Kahvin saa espressokupissa jossa on snapsilasillinen kahvia. Tämä ilmeisesti on paikallinen tapa. Pyysin lisää kahvia sanoin " can I have a bigger coffee please". Tarjoilija katsoo hetken hämmästyneenä(muutenkin kommunikaatio pelasi lähinnä käsimerkein ja paperille piirrettyjen kuvien avulla) ja kysyy "more coffee". Näytän peukkua ja vastaan että yes. Hetken päästä tarjoilija tulee takaisin ja edessäni on kaksi snapsilasillista kahvia, kahteen espressokuppiin laskettuna. Meneehän se toki näinkin...

Saitti itsessään on vuorella, kaupungin lähellä. Uuden laitoksen 0-taso on itseasiassa 5 metriä vajaa kilometri merenpinnasta. Okei, paikallisille se on vuori. Ensikosketus työmaahan: Samanlaista kuin suomessa, paitsi että lähintä "k-rautaa" tai tavarantoimittajaa ei ole ja kukaan muu ei ymmärrä mitä sanot paitsi tulkki(joka on ihan pirun hyvän näköinen btw). Eli ainakaan tämän päivän perusteella ei ole havaitavissa mitään sellaista mitä ei ole kokenut jo aiemmin, lukuunottamatta siis yllämainittuja seikkoja. Ihan normaalia työtä siis. Bulgarialaiset putkiasentajat ovat keskimäärin parempia kuin suomalaiset mitä tulee työn laatuun ja suoritukseen ylipäätään. Työturvallisuus on toki toinen asia.

Bulgariasta yleiseti: Bulgariassa on lämmin! Päivän lukemat olivat 32 astetta varjossa luulisin, ja ilmasto yleisesti on kostea. Enkä viittaa kostealla Heinekeniin, joka pitää seura minulle parvekkeella, vaan oikeasti ilman kosteuteen suomeen verraten. Levan kurssi tosiaan on jotain 2:1, eli omasta mielestäni vähän. Hintatasosta mainittakoon sen verran, että iso "heinäkenkä" pullosta maksaa 2,5 levaa, ja 2 desin vodkapullo lähikioskissa 2,6 levaa. Toiseen sijoitin, arvatkaa kumpaan.

No nyt on akku lähes tyhjä ja laturi parakissa, eli päätän hajatelmani seuraavaan kaskuun: Äiti ja tytär kävelivät kylän pääkatua pitkin, ja vastaan tuli mies joka oksenteli ja hoippui jalkakäytävän puolelta toiselle. tyttö osoittaa miestä terhakkaasti sormella ja sanoo isoon ääneen: "Äiti onko tuolla sedällä joku hätänä?!" Äiti vastaa: "elä osoittele, ja osoita kunnioitusta, tuo mies on komennusmies ja saattaa olla isäsi"

Kuvia laitan, kunhan ehdin ottamaan.

p.s Kun Bulgariassa nyökkää, tarkoittaa ei ja kun pudistaa päätään, tarkoittaa kyllä. Mitä siten jos suu sanoo Yes ja pää nyökkää?